E-böcker

Vad är e-böcker?
E-böcker är digitalt baserade böcker där texten läses med hjälp av en läsplatta, dator eller mobiltelefon. Oftast är e-boken en digital variant av en redan tryckt bok, men det förekommer att vissa böcker ges ut endast som e-bok.

För att låna e-böcker
För att kunna låna e-böcker och e- ljudböcker från biblioteket behöver du ha ett lånekort och en pinkod. Personalen hjälper dig gärna med att skaffa dessa. Du kommer även att behöva en läsaapplikation samt ett Adobe-ID 

E-böcker i olika operativsystem
Proceduren för lån av e-böcker ser olika ut beroende på vilket operativsystem som används. Här nedan har vi samlat några steg-för-steg guider med de vanligaste operativsystemen.  

Apple/iOS

Android

Övriga operativsystem (använd endast detta alternativet ifall Bluefire Reader eller Aldiko Book Reader inte skulle fungera.)

Du är alltid välkommen att fråga bibliotekspersonalen om hjälp ifall du skulle få problem.

Hur länge får jag låna?
Lånetiden är 28 dagar och när lånet har gått ut kan du inte längre läsa boken. Du kan låna den direkt igen genom att ladda ner filen en gång till.

Du får låna max 3 e-böcker på 7 dagar. Det beror på att biblioteket betalar betydligt mer i avgift till förlagen för varje utlånad e-bok än vad man betalar för utlån av tryckta böcker.

E-böcker med kopieringsskydd
De flesta e-böcker har ett skydd som gör att de inte kan kopieras, skickas vidare till andra eller sparas. För att kunna låna och läsa dessa e-böcker behöver du logga in på bibliotekets webbplats. Du behöver också ha ett användarkonto hos Adobe och ett läsprogram till din dator, läsplatta eller mobiltelefon.

E-böcker utan kopieringsskydd
Vissa e-böcker har inget kopieringsskydd. Det kan till exempel vara titlar som omfattas av en så kallad public domain-licens. Dessa böcker får du behålla. Om e-boken är i formatet EPUP laddas den alltid ner direkt till din dator, läsplatta eller mobiltelefon.

Om e-boken är i formatet pdf kan det fungera på flera olika sätt, beroende på inställningar i din webbläsare. Ibland öppnas filen direkt i webbläsaren och ibland skickas filen direkt till din dator eller läsplatta. I vissa fall leder knappen "Ladda ner" till en extern webbplats, där du kan ladda ner e-boken.