Flera sätt att läsa

Biblioteket har många olika varianter av böcker, till exempel ljudböcker, e-böcker, talböcker, böcker med storstil, taktila samt lättlästa böcker.

 • Lättlästa böcker
  Våra lättlästa böcker är nummerindelade i nivåer mellan 1-3 där nivå 1 är mycket lättläst, nivå 2 är mellan och nivå 3 är svårare.

 • Storstilsböcker
  Tryckta böcker med större text för dig som har svårt att läsa vanlig text. Vi har både romaner och deckare.

 • Böcker med CD-skivor som man kan läsa och lyssna samtidigt.

 • Tvillingböcker skrivna på två olika språk. Oftast svenska och ett annat.

 • Böcker med teckenspråk

 • Böcker med QR-koder

 • Taktila böcker som man kan se och känna

 • Talböcker (se mer information nedan)

Talböcker

Talböcker framställs för personer med läsnedsättning i enlighet med 17 § i upphovsrättslagen. Man lyssnar på talböcker som är skivor som spelas upp i en så kallad Daisy-spelare. Daisy spelaren liknar en cd-spelare men är mycket lättare att använda eftersom den är framtagen speciellt för personer med synnedsättning.

På Emmaboda bibliotek kan du låna en så kallad Daisy-spelare för att prova och se hur den fungerar.

Legimus talböcker

legimus mobil

Talböcker finns även tillgängliga via appen Legimus. Då kan du använda dator, läsplatta eller mobil för att lyssna direkt i webbläsaren. Fråga personalen så visar vi hur du kan börja läsa. Mer om hur du kan läsa direkt i webbspelaren : Länk

Legimus tillhandahåller talböcker för dig som har en läsnedsättning. Legimus drivs av Myndigheten för tillgängliga medier (MTM.)

Ta kontakt med biblioteket så hjälper vi dig att komma igång. Är du under 18 år måste målsman vara med när du registrerar dig för tjänsten.

mapp


Gå till  Legimus Avtal   för talboksanvändare.
Du kan läsa avtalet innan ditt besök eller få informationen när du registrerar dig på biblioteket. 

REGISTRERING AV TALBOKSLÅNTAGARE

För att registrera dig som talbokslåntagare måste du ha en läsnedsättning. När du registreras ingår du i ett avtal och därför måste du besöka biblioteket med din legitimation och ha en epostadress där dina inloggningsuppgifter skickas. Samtidigt som du får kontot berättar biblioteket för dig vad det innebär att låna talböcker och hur du kan läsa. För personer under 18 år gäller följande:

Minderåriga låntagare 

Är du under 18 år måste vårdnadshavare vara med när du registrerar dig för tjänsten, eller skrivit på avtalet som tas med till biblioteket. Den som registrerar sig måste kunna hantera egen nedladdning och ett konto med en e-postadress och lösenord.

DIREKTLÄNKAR TILL LEGIMUS

Låna talböcker:  https://www.legimus.se/100165/lana-talbocker
Legimus som app - Hämta appen här:   https://www.legimus.se/appenlegimus
Legimus och nya talböcker:  
https://www.legimus.se/start 

LÅNA BÖCKER PÅ PUNKTSKRIFT


braille
Du som har en synnedsättning och läser punktskrift kan bli låntagare direkt genom att kontakta Punktskriftsutlåningen och ansöka om ett konto för att låna böcker på punktskrift.

Telefon: 040-653 27 20

Nya lättlästa böcker - vuxna

Visa fler titlar...

Nya talböcker - vuxna

Visa fler titlar...