Hockey, bänkvärmare och bögar

Adrian går i 6:an, men trots att han är ett år yngre än de andra i hockeylaget är han den stora stjärnan. Alla säger att han kommer att spela i NHL, precis som sin pappa. Det är vad Adrian drömmer om. Samtidigt mår han inte bra, och tar ut det på människor omkring sig.

Laget får ett nytt tillskott i Martin, en stöddig kille som är ute efter Adrians position. När det trots skrytet visar sig att han inte är särskilt bra kan Adrian ändå inte låta bli att trycka till honom. Igen och igen. Lagkompisarna följer Adrians exempel. De kallar Martin "värdelös", "bänkvärmare" och "bög". Till slut är Martin bara en skugga av sitt forna jag.

Att nedvärderande kalla folk för "bög" är en del av jargongen i omklädningsrummet och bland spelarna. Samtidigt går Adrian runt med en oro i kroppen. Vad är det egentligen han känner för bästa kompisen Robin? Varför kan han inte bara vara kär i snygga och trevliga My, som alla förväntar sig? Bögar har ju inte i hockey att göra, och sannerligen inte i NHL. Det säger till och med Adrians pappa.

Hockey, bänkvärmare och bögar är en bok för mellanåldern (9-12) och står på hylla Hcg, men den kan också läsas av tonåringar. Den tar upp hur även den som har hög status bland kompisarna kan känna sig låst och begränsad av hur samtalet förs - men kanske också har makt att förändra det?

Målgrupp:

Taggar:

Tipsat av: Ella Andrén den 25 oktober 2021