Hur gör jag?
Hitta på webbplatsen
På webbplatsen finns bibliotekskatalogen med alla böcker, e-böcker, filmer, ljudböcker, talböcker och tidskrifter på biblioteken i Emmaboda. Här finns också evenemang, öppettider och lånevillkor. Det finns olika sätt att komma fram till den information du vill ha. Du kan göra en sökning eller navigera med hjälp av de olika ingångarna som finns på webbplatsen.
Talsyntes
Emmaboda biblioteks webbplats är utrustad med talsyntes. Det betyder att du kan få informationen på sidan uppläst av en digitaliserad röst. Talsyntesen levereras av Readspeaker.
Intruktionssida för talsyntesen
Söka i katalogen
För att söka bland allt material i katalogen måste du skriva i sökfältet som du hittar högst uppe på sidan. Du kan söka med ett eller flera ord, du kan till exempel skriva titel, ett författarnamn eller ett ämne i sökrutan. När du börjar skriva in ett ord får du upp ett eller flera förslag på sökning. Om ett förslag är det du letar efter kan du klicka direkt på det och slippa skriva mer eller fortsätt skriva och tryck på Enter eller klicka på "förstoringsglaset" till höger av sökfältet.
Du får fram en lista med förslag på olika media (böcker, ljudböcker, filmer med flera). Om du får många träffar får du bläddra mellan sidor.
Vill du veta mer om boken i träfflistan och var du kan hitta den klickar du på titeln.
För att se om boken är tillgänglig på biblioteket eller om du vill reservera boken så behöver du logga in på bibliotekets webbsida.
Sökfilter
Med funktionen "Sökfilter" kan du utöka och förfina din sökning. Till exempel kan du visa alla ljudböcker på engelska. Välj ljudbok som medietyp och engelska som språk och klicka på Förstoringsglaset. Genom att klicka på pilen i sökfältet kan du lägga till sökord också, till exempel en viss författare (eller titel eller ämne). Om du vill se allt som finns på ett särskilt språk kan du bara välja det språket och sedan klicka på Förstoringsglaset utan att skriva något sökord. Du kan bara välja ett språk i taget (eller en medietyp i taget). Det finns ännu fler möjligheter att avgränsa sökningen, exempelvis om det är facklitteratur eller skönlitteratur.
Läs hur du skaffar lånekort och loggar in
Läs mer om hur du kan läsa och lyssna på e-böcker
Läs mer om hur du läser gratis tidningar och tidskrifter digitalt via biblioteket
Läs mer om hur du tittar på strömmande filmer
Reservera
Om du vill att vi ska lägga undan en bok som finns inne så kan du reservera den eller om boken du vill ha är utlånad kan du ställa dig i kö (reservera). För att kunna göra det måste du logga in med ditt lånekort och pinkod. När du är inloggad kan du söka fram boken du vill stå i kö på och reservera genom att klicka på "Reservera". Du måste även välja det bibliotek där du vill hämta boken. Detta gör du under rubriken "Valt bibliotek" i reservationsmenyn. Tryck sedan på reservera.
Låna om
För att kunna låna om dina böcker måste du vara inloggad. När du har loggat in väljer du "Mina lån". Klicka på knappen "Låna om". Du får direkt veta om du kan låna om eller inte.
E-biblioteket
Vi erbjuder e-böcker att läsa, e-ljudböcker att lyssna på samt olika Databaser och Digitala tidningar. För att komma åt dessa tjänster måste du ha ett lånekort och en pinkod på biblioteket. Du skaffar dessa med att besöka biblioteket och registrera dig med uppvisad legitimation.
Du kan även skaffa ett konto på vår hemsida med att fylla i dina uppgifter, detta ger dig tillgång till våra digitala tjänster endast en kort period. Du måste sedan besöka biblioteket med din legitimation för att behålla tillgänglighet till tjänsterna eller om du vill låna fysiska böcker och annan media.
Sätta betyg
För att kunna sätta betyg måste du vara inloggad. Sök först fram boken som du vill ge betyg, klicka på så många hjärtan som du tycker boken är värd.
Aktivera lånehistoriken
För att aktivera funktionen för lånehistoriken måste du logga in på Mina sidor. Under fliken "Mina lånekort" hittar du dina samlade lånekort. Tryck på "Ändra" och kryssa i rutan "Spara lånehistorik", tryck sedan på spara. Nu kan du se din lånehistorik under fliken "Mina lån."
Fjärrlåna
Om du inte hittar det du söker på våra bibliotek kan du göra ett fjärrlån. Ett fjärrlån är ett lån som Emmaboda bibliotek gör från ett annat bibliotek. Du kan också lämna inköpsförslag tll biblioteket.