Träna svenska

BIBLIOTEKET ERBJUDER DIG SOM VILL TRÄNA SVENSKA

  • Tvillingpaket, böcker med text på svenska och ett annat språk.

  • Böcker och annat för dig som vill lära dig svenska och mer om Sverige finns på hyllan "Ny i Sverige".  Till exempel : ordböcker, språkkurser, grammatikböcker, lättlästa böcker med CD-skiva, lättlästa tidningar, körkortsboken på olika språk och böcker om samhället. 

  • Läs tidningar och tidskrifter på nätet 
    Tidningen 8 sidor finns på Emmaboda bibliotek men den kan också läsas på nätet, på hemsidan kan du läsa och lyssna på nyheter på lätt svenska. 8 sidor

    Databasen Pressreader har mer än 5000 tidningar från över 100 länder. Du behöver ett lånekort och pinkod för att komma igång, se hur du gör på vår hemsida.

Fråga bibliotekspersonalen om du inte hittar böcker på ditt språk, vi hjälper dig gärna!


Svenska flaggan

MÖTESPLATSEN på Folkets hus i Emmaboda är en träffpunkt mellan människor. 

Om du vill träna svenska så kan vi tipsa om Mötesplatsens språkcaféer varje vecka.
Kontakta mötesplatsen på telefon: 0471-249 698

Aktiviteter
En del aktiviteter fokuserar på integrationsverksamhet (t.ex. svenskundervisning), medan annan verksamhet passar alla 
(Internationella kören, Stickcaféet, aktiviteter för kvinnor och barn, språkcafé m.m.).  Mer..

Låna

För att låna på biblioteket krävs att du har ett lånekort på biblioteket. Det får du genom att fylla i dina uppgifter   och sedan visa legitimation på biblioteket. Att låna är gratis, men försenade eller ej återlämnade böcker och annat material skapar en avgift. 

Läs mer om våra låneregler.

På biblioteket finns böcker på olika språk samt kursböcker och annat som kan vara till hjälp för dig som vill lära dig svenska.  Om du inte hittar ditt språk eller den bok du söker fråga personalen. Ofta kan vi låna böcker från andra bibliotek.

BÖCKER, TIDNINGAR OCH TIDSKRIFTER PÅ NÄTET :

Läs och lyssna på böcker på nätet

Tidningar & tidskrifter från över 100 länder

Tidning på lättläst svenska

 

 

LÄNKAR OCH HJÄLP FÖR DIG SOM ÄR NY I SVERIGE :

Informationsverige
Webbportalen www.informationsverige.se är Länsstyrelsernas gemensamma webbplats med samhällsinformation till asylsökande och nyanlända. Webbplatsen är översatt till tio språk och tillgängliggör samhällsinformation som är nödvändig att känna till för att kunna etablera sig i Sverige.

Boken "Om Sverige"
"Om Sverige" är en bok om samhällsorientering för nyanlända. Ladda ner den här.

Lexin 
Lexin är en webbplats som innhehåller lexikon på femton minoritetsspråk, men även bildmaterial och kortare videofilmer. 
Albanska, arabiska, bosniska, finska, grekiska, kroatiska, makedoniska, nordkurdiska, persiska, romska (arli), rumänska, serbiska, somaliska, spanska, svenska, sydkurdiska, tigrinska, turkiska, turabdinska och vietnamesiska.

Sweden.se
https://sweden.se innehåller information om Sverige och tips för dig som flyttar hit.Du kan läsa om Sveriges historia och hitta information om den svenska vården, skolan, hur man söker jobb och mycket annat.

Newcomers youth - HBTQ
Newcomers Youth är ett projekt som riktar sig till unga hbtq-personer som ska eller har sökt asyl och är mellan 15 och 25 år (unga newcomers). Projektets övergripande syfte är att öka unga newcomers psykiska och fysiska välmående. Länk: https://newcomersyouth.se 

Lättlästa böcker

Visa fler titlar...