Ofta ställda frågor om Biblio

Vad är en e-bok?
En e-bok är en digital variant av en bok där texten läses med hjälp av en mobiltelefon, läsplatta eller dator. Oftast med en tryckt förlaga.

Vad är en e-ljudbok?
En e-ljudbok är en ljudbok som du kan lyssna på i din dator, din mobil eller din surfplatta.

Hur läser och lyssnar jag påböcker?
När du hittar en bok du vill låna klickar du knappen Låna och sedan Spela för ljudböcker eller Ladda ner och sedan Läs för e-böcker. Boken finns sedan under Mina Lån. Spelaren och läsaren kommer automatiskt ihåg var någonstans i boken du slutade lyssna eller läsa om du pausar eller stänger av.

Hur lånar jag böcker?
När du har hittat en bok du vill låna klickar du på knappen Låna. Boken ligger sedan under Mina Lån.

Hur hittar jag böcker att låna?
Under Sök-fliken kan du söka fritt på titlar och författare. Det går bra att filtrera på språk och format (e- och ljudbok). Du kan även klicka på författarnamnet inuti boken för att få fram författarens alla tillgängliga titlar.
Under fliken Kategorier finns de tio vanligaste kategorierna, samt Biblioteket tipsar och topplistor per format. Samtliga kategorier finns tillgängliga i en drop down-lista.

Hur laddar jag ned böcker?
Under Mina lån kan du aktivera funktionen Gör tillgänglig offline under respektive ljudbok. Boken laddas då ner till appen och finns där under låneperioden. Lånade e-böcker laddas ner automatiskt innan de kan läsas och finns tillgängliga under Mina lån. Lånade böcker tas bort automatiskt vid låneperiodens slut.

Hur många böcker kan jag ladda ned?
Fem böcker per sju dagar.

Kan boken sparas på mitt minneskort eller flyttas?
Nej. Den digitala boken är endast tillgänglig i appen under låneperioden.

Kan jag låna böcker från flera bibliotek?
Ja förutsatt att du har giltiga lånekort på olika bibliotek.

Hur länge får jag låna en bok?
Varje boklån varar i 28 dagar. Om lånet hinner gå ut innan du lyssnat klart kan du låna om boken. Det gäller då som ett nytt lån vilket gör att bokmärken inte överförs till nästa period. Lokala avvikelser för låneperioder kan förekomma.

Kan jag låna böcker när jag är utomlands?
Biblio har inga begränsningar för att lyssna på böcker utomlands. Däremot kan uppkoppling, brandväggar, lokala förutsättningar osv. eventuellt hindra.

Hur tar jag bort en bok från Mina lån?
Du behöver inte radera lån eller hålla reda på återlämningsdag. När lånet gått ut tas boken bort automatiskt från appen. Lånet går inte att returnera innan låneperiodens slut.

Jag har problem att läsa eller lyssna på en bok, hur får jag hjälp?
Säkerställ att du har den senaste versionen hämtad och logga in och testa på nytt. Kvarstår problem? Kontakta i så fall ditt bibliotek med så omfattande problemformulering som möjligt, kontaktuppgifter finns under Mitt bibliotek.

Hur gör jag ett bokmärke?
Tryck på bokmärkesikonen nere till vänster i spelaren för ljudboken och klicka på Skapa bokmärke. För e-böcker finns ikonen uppe till höger inuti boken. Klicka på den så sparas bokmärket och finns tillgängligt under de tre horisontella strecken (hamburgermenyn) längst upp till höger i boken.

Hur ser jag e-bokens innehållsförteckning?
Längst upp till höger i boken finns tre streck, en sk hamburgermeny, som du kan klicka på för att se innehållsförteckning och sparade bokmärken.

Kan jag ändra typsnitt och göra andra anpassningar i Biblio?
Uppe till höger inuti e-boken finns en bokstavsikon som du kan klicka på och göra diverse ändringar. Bland annat kan du ändra typsnitt och storlek för boken, samt ange om du vill ha skrolläge eller ej.

Hur ser jag hur långt i boken jag läst?
För ljudboken kan du följa bokens uppläsning via spelaren direkt då timmar, minuter och sekunder anges. Det går även bra att spola ljudboken framåt eller bakåt med reglaget.
I e-boken anges en procentsats av det kapitel du läst, samt det totala antalet kapitel i boken. Du kan se innehållsförteckningen med alla kapitel under hamburgermenyn uppe till höger i boken och klicka dig till valfritt kapitel i boken.

Kan jag ändra hastighet på uppläsningen i min ljudbok?
Ja. I ljudboken finns en liten ikon till höger precis under bokomslaget som du kan klicka på och välja mellan tre hastigheter.

Finns insomningstimer i Biblio?
Ja. I ljudboken finns en liten ikon under bokomslaget där du kan ange insomningstimer för boken.

Kan jag filtrera bland böckerna och söka specifika format?
Under fliken Sök >Filtrera kan du ange sökning per format (e- eller ljudbok) och/eller språk.

Kan jag göra egna inställningar i appen som sparas?
Ja under fliken Inställningar finns vissa justeringar du kan ange, exempelvis hur många sekunder framåt eller bakåt man ska kunna navigera automatiskt i en ljudbok, om endast wifi-användning ska vara aktiverat mm.

Finns alla mina lån tillgängliga i Biblio, även om lånet inte skett i appen?
Ja. Dina aktiva digitala lån syns automatiskt under fliken Mina lån.

Hur vet jag om bokens format?
Formaten e- och ljudböcker ligger blandade under Kategorier men går att filtrera under Sök > Filter. Där går det även att filtrera på språk med en drop down-lista. E-böckerna visas alltid med röd bokikon och ljudböckerna har en blå ikon med hörlurar.

Hur söker jag och navigerar i min digitala bok?
I din lånade e-bok kan du se innehållsförteckningen med alla kapitel under de tre horisontella strecken uppe till höger i boken, och klicka dig till valfritt kapitel i boken. Det går även bra att skrolla eller ”bläddra” mellan sidorna.
I ljudboken kan man dra spelarreglaget fram och tillbaka, samt snabbspola med hjälp av ikonerna intill Play-knappen i boken.

Jag får ett felmeddelande, vad beror det på?
Det felmeddelande som uppstår förklarar ofta vad det är som orsakat felet, tex att du uppnått max antal lån för perioden. Om inte, hör av dig till ditt bibliotek för att få hjälp. Återge så mycket information som möjligt om hur du gör när felet uppstår, när eventuella felmeddelanden uppkommer och exakt hur de lyder. Du hittar kontaktuppgifter till ditt bibliotek under fliken Mitt bibliotek.

Sparar appen någon information om mig som användare?
Den enda information som sparas är de bokmärken som läggs in, till exempel för att du ska kunna fortsätta lyssna på samma ställe som du slutade förra gången.

Vad är en strömmande ljudbok?
En strömmande ljudbok är en ljudbok som spelas upp via internet och som du måste vara ansluten till internet när du lyssnar på. I Biblio går det dock bra att ladda ner böcker till appen under utlåningstiden, och lyssna även offline.

Kan jag låna om en digital bok?
Ja, du kan låna om en bok efter att lånetiden har gått ut. Det gäller då som ett nytt lån vilket gör att bokmärken inte alltid sparas till nästa period.

Använder strömmande ljudböcker cookies?
Nej, strömmande ljudböcker använder inte cookies.

Finns Biblio på flera språk?
Ja Biblio finns på svenska, engelska, finska och arabiska. Vilket språk du har i din app är beroende på vilken inställning din enhet har.

Målgrupp:

Taggar:

Skrivet av: Anders Petersson den 5 juni 2019