Peter Lejon (1964-)

Författare och journalist
Peter Lejon är författare till romanerna Pojken, skräcken och livet (1995), Där stålet biter bäst (1998) och Nakna nerver (2000). Han har också publicerat ett flertal artiklar i Algutsboda sockenbok. 

Lejon arbetar (2011) som lokalredaktör på tidningen Barometern, för vilken han också skriver krönikor och varje år en särskild julnovell. 

Han har högskolestudier i bl.a. journalistik och litteraturvetenskap. Han började arbeta som journalist på Östra Småland 1987, och har också arbetat på Smålandsposten.

Bakgrund
Lejon är född 1964 i Eriksmåla, Emmaboda kommun. Han växte upp som enda barnet i en familj där båda föräldrarna arbetade som lärare. Familjen hette Gustafsson.  Efternamnet Lejon kommer från morfar Ragnar Leijon som 1934 var med och startade företaget Eriksmålaglas. Peter skriver såhär i förordet till Nakna nerver angående namnbytet från Gustafsson till Lejon; ”I drygt 35 år hette jag Gustafsson. Nu heter jag Lejon. I övrigt är jag ungefär densamme som tidigare och Du som har läst mina tidigare böcker behöver inte känna dig förvirrad. Lejon är ett soldatnamn som tilldelades min morfars far en gång för länge sedan”. 

De första böckerna är utgivna under namnet Peter Gustafsson.

Böckerna
Både Pojken, skräcken och livet och Nakna nerver handlar om panikångest. I Pojken, skräcken och livet får läsaren följa huvudpersonen Jonas från barndomen och in i den tidiga medelåldern. Lejon skildrar huvudpersonens väg fram till panikattacker och vanmakt på ett drabbande och upplysande sätt, men också vägen igenom och mot tillfrisknande. Nakna nerver handlar det mer om hur närstående påverkas när en anhörig drabbas av panikångest. De båda böckerna har självbiografisk grund.

Där stålet biter bäst handlar om en pojke som utsätts för mobbning.

Om att skriva
Lejon berättar att han alltid har skrivit, och innan han lärde sig skriva berättade han muntligt. I skolan rönte hans uppsatser viss framgång, säger han och när han gick i sjuan vann han Barometerns novelltävling med en blodig vampyrhistoria. Kanske blir det fler romaner framöver, prosan hålls vid liv genom noveller och krönikor. Kvinnan vid sjön är titeln på en novell som visserligen inte är utgiven, men finns ändå att läsa på Emmaboda bibliotek.

Författare som Lejon inspireras av är smålänningarna Vilhelm Moberg och Astrid Lindgren, men också författare som Hergé, Bram Stoker och Raymond Chandler. Så även om de ämnen som Peter Lejon hittills skrivit om är tunga och behövde bli skrivna, så är Lejon inte någon dyster författare utan ser sig själv mer höra hemma i en modernare Wodehouse-anda.

Romaner av Peter Lejon
Pojken, skräcken och livet (1995, reviderad upplaga 2000)
Där stålet biter bäst (1998, reviderad upplaga 2000)
Nakna Nerver (2000)

Som källa till texten ovan har använts Lejons tre romaner samt en intervju med honom själv.