Böcker som får dina barn att sova

En lista av böcker som kan läsas innan barnet ska sova.

Dags att sova


Alla ska sova

Av: Lindgren, Astrid
Alla ska sova är Astrid Lindgrens klassiska vaggvisa, mest känd från filmerna om Bullerbyn. En vacker visa om att långsamt komma till ro.

 

Sova :[jag använder tecken som stöd!]

Av: Panova, Embla Sue

I den här boken har vi samlat ord som kan vara bra att förstå och själv uttrycka när det är dags att sova.

 

Godnatt allihop

Av: Haughton, Chris, 2016

Solen går ner och alla är sömniga. Mössen är sömniga, hararna är sömniga och rådjuren är sömniga. Till och med Stora björn är sömnig.
- Men jag är inte sömnig, säger Lilla björn.

Godnatt allihop  är en charmig och finurlig godnattsaga av Chris Haughton, en av de internationellt mest uppmärksammade bilderboksskaparna idag.

 

Snart sover du :ett års god natt

Av: Njie, Haddy, 2018

Snart sover du av systrarna Haddy Njie och Lisa Aisato är en god natt-bok om årstiderna som sover och vaknar till liv. Texten på vers kopplar barnets sömn till årstiderna; till våren som sover om vintern, sommaren som sover om våren, hösten som sover om sommaren och vintern som sover om hösten. Minnen och upplevelser som kopplas till varje årstid och med vidunderligt vackra och stämningsfulla illustrationer. Poesi i ord och bild.
Snart sover du är en bok. Men texten kan också sjungas. Haddy och Lisa samlade sina vänner i alla åldrar att sjunga in boken och på www.snartsoverdu.no kan du höra resultatet. Du kan också ladda ned melodin utan sång för att göra din egen version. Sång, melodi och noter laddas ned helt gratis.
”Är Haddy Njies och Lisa Asatos bilderbok årets vackraste? Ger associationer till de stora barnboksklassikerna.” Dagbladet, Catherine Kröger
"Helt genialt från supersystrarna” Gabriel Michael Vosgraff Moro, VG

 

 

 

God natt Ingrid

Av: Janouch, Katerina

Ingrid ska gå och lägga sig. Gosedjur ska nattas och tänder ska borstas. Sedan börjar äventyret. En nallebok som ingår i en serie med favoritböcker och karaktärer som omarbetats för att passa de yngsta läsarna. Positivt och mysigt om att gå och lägga sig Ingrid är en charmig, lekfull bilderbokskaraktär som tar oss med på många händelserika vardagsnära äventyr!

 

Kan du inte sova, Lilla björn?

Av: Waddell, Martin

Böckerna om Lilla björn är innerligheten mellan stor och liten i bokform. Rekommenderas varmt till den mysiga godnattstunden.

 

Äntligen godnatt!:en pekbok

Av: Lundsten, Camilla, 2009

Lillefanten, den pyttiga masken Maskot och Kanina ska gå och lägga sig. Men först måste de klä av sig, tvätta nosen, borsta tänderna och sitta på pottan innan det är äntligen är dags för pyamas, välling och godnattsaga.

 

Godnatt, min skatt 

av: Anders Jacobsson, Johanna Sandberg, 2018

Jag är jag. Jag är bäst på nattliga äventyr och att ta med alla mina vänner så de får magi i livet. Jag är jag och jag finns. Skulle jag tvivla på det, gör jag bara som min hund Hygglo. Jag går ner till sjön och tittar på min egen spegelbild. Vi smyger iväg i mörkret, förbi mammas och pappas sovrum. Allt det magiska väntar på oss...

 

Godnatt bondgården

2017

När solen går ner och mörkret lägger sig över bondgården kryper djuren till kojs. Då är det dags att säga godnatt, släcka lampan och se hur stjärnorna i den här rimmade godnattsagan börjar lysa.

Vilma säger godnatt

Av: Ribbing, Anna, 2011

Vilma är i den åldern då allt är spännande och allt måste tas på största allvar.
Det är kväll. Nu ska Vilma gå och lägga sig. Och hennes apa också. Men inte grisen och inte tigern och inte hunden - och inte mamma. Så Vilma måste säga god natt till allihop innan hon kan krypa till sängs. Sov gott Vilma!

Godnatt alla djur

Av: Arro, Lena, 2001

Bubblan och Pärlan ska sova i tält i natt. Det är så spännande och de har med sig varsin sovsäck och kudde. Bubblan har med sig sin ficklampa. Tur, för det börjar bli mörkt där ute. Och nu tassar det utanför tältet – är det någon som vill komma in?

 

Hej och godnatt - vi har lekfnatt!

Av: Donaldson, Julia, 2013

En härlig godnattsaga på rim om att vara olika men ändå vänner! Dag och Nattas världar är olika som dag och natt. Det som Dag gillar är Natta rädd för och tvärtom. De lär av varandras olikheter och blir bästa vänner. Julia Donaldson har bland annat skrivit böckerna om Gruffalon.

 

E-böcker som du kan låna med ditt lånekort och pinkod:

Godnattsaga: Dags att sova

Strömmande mp3

Av: Brinck, Camilla, 2018

Godnattsagan - Dags Att Sova är en magisk och effektiv godnattsaga med inslag av mindfulness. Älskad av både barn och vuxna.
Avkopplande, lugnande, sövande och perfekt innan barnen ska sova.

Musse & Helium pratar om funderingar de har, bland annat om varför solen egentligen går ner och att mörker kan vara läskigt. En stund för föräldrar och barn att tillsammans komma ner i varv innan det är Dags Att Sova.
Sagan fungerar perfekt för både vilostunder och inför nattningen. Låt dig dras med in i Musse & Heliums förtrollande värld.

 

Godnatt måne

Strömmande e-bok

Av: Brown, Margaret Wise, 2019

En av 1900-talets mest älskade barnböcker
I ett stort grönt rum ligger en trött liten kanin nedbäddad i sin säng och börjar säga godnatt till allt och alla som han älskar, en efter en. Fram växer en sällsam, rytmisk och fängslande berättelse.

Godnatt måne är en av 1900-talets mest älskade och lästa barnböcker. Den tidlösa sagan har upptäckts av generation efter generation och säljs fortfarande i närmare en miljon exemplar om året. Sammanlagt har den nått fantastiska 50 miljoner läsare världen över. Nu - drygt 70 år efter att den först publicerades - kommer Godnatt måne i en ny svensk presentutgåva med Clement Hurds klassiska illustrationer.

 

Sömnsagor:sagor som hjälper ditt barn att somna

Av: Kubicek Boye, Helena, 2019

Vad gör man när barnet inte kan somna? Jo, nu kan man ta hjälp av den här geniala, vackert illustrerade boken med handfasta råd till föräldrar plus suggestiva sagor som hjälper barnen att somna och som kan bidra till goda sömnvanor också i framtiden!

Författaren och psykologen Helena Kubicek Boye har under många hjälpt både vuxna och barn att komma ur sina sömnproblem och skapa goda sovvanor. Bokens första del består av tips och råd till föräldrarna liksom funderingar över hur man kan möta barnets frågor inför natten. I bokens andra del finns sömnsagorna, som riktar sig till barn mellan tre och sex år. De är upplagda på ett sätt som ska underlätta för barnet att slappna av i kroppen och varva ner mentalt, och på så sätt lättare kunna somna. Boken innehåller fem sömnsagor: Sömnlandet, Sömntåget, Sagohavet, Två moln och en rymdraket och Godnatt alla djur på gården. Sist i boken finns också ett recept på hur du eller barnet kan skapa en egen sömnsaga!

 

Målgrupp:

den 31 januari 2020