Sök

E-biblioteket

Det här behöver du för att kunna låna e-böcker:

- Lånekort med PIN-kod
- Adobe-ID
- Läsarprogram

För att låna e-böcker
För att kunna låna e-böcker och e- ljudböcker från biblioteket behöver du ha ett lånekort och en pinkod. Det gör du på Emmaboda bibliotek. Du behöver också skapa ett användarkonto hos Adobe. Användarkontot hos Adobe gör att du kan låna kopieringsskyddade e-böcker. För att låna e-böcker måste du vara inloggad.

1. Skapa ett användarkonto hos Adobe
För att kunna ladda ner böcker behöver du ha ett användarkonto hos Adobe (Adobe-ID) och ett läsarprogram till din dator, surfplatta eller mobiltelefon. Programmen är gratis men kräver att du först skapar ett användarkonto. Om du är under 13 år behöver en förälder eller målsman skapa kontot.

Här skapar du ett Adobe-ID.

Du som redan lånar e-böcker hos oss har en gång skaffat ett Adobe-konto. Adobe har haft problem med att användares lösenord har läckt ut och uppmanar alla användare att byta sina lösenord. Du kan låna och läsa e-böcker precis som vanligt, oavsett om du byter lösenord eller inte. Om du använder samma lösenord och epostadress på andra tjänster rekommenderar vi dig att även byta dessa. Läs mer på Adobes webbplats.

2. Installera ett läsarprogram
Installera ett läsarprogram på den enhet som du ska läsa e-boken i. Det finns olika läsprogram beroende på om du ska läsa på din dator/telefon/surf- eller läsplatta. Det finns många olika läsarprogram, här är några av de som vi rekommenderar:

- Dator/läsplatta: Adobe Digital Editions

 

- iPad/iPhone: Bluefire Reader

 

- Android: Aldiko

EPUB eller pdf?
EPUB är ett flödande format. Det betyder att texten anpassar sig till den skärmstorlek, textstorlek och typsnitt du använder. Formatet kan läsas på de flesta datorer, surfplattor, läsplattor och mobiltelefoner.

Pdf är ett statiskt format. Det betyder att texten ser likadan ut oavsett skärmstorlek, vilket kan göra den svårläst på mindre skärmar. Om du lånar en e-bok som pdf kommer den att fungera bäst för läsning i en dator eller i en surf- eller läsplatta med stor skärm.

Vi rekommenderar formatet epub, speciellt för läsning på små skärmar.

 Ladda ner eller läs strömmande?
När du laddar ner en e-bok kan du välja mellan EPUB offline och EPUB online.
• Ladda ner (EPUB) betyder att e-boken laddas ner till ditt läsprogram på surfplattan, i mobilen eller datorn. Sedan kan du läsa boken utan att vara uppkopplad mot internet.
• Läs strömmande betyder att e-boken öppnas i din webbläsare. För att läsa e-boken måste du hela tiden vara uppkopplad mot internet.
• För tillfället rekommenderar vi inte att du läser strömmande eftersom formatet inte fungerar riktigt bra just nu.

Hur länge får jag låna?
Lånetiden är 28 dagar och när lånet har gått ut kan du inte längre läsa boken. Du kan låna den direkt igen genom att ladda ner filen en gång till. Lånevillkoren gäller även strömmande ljudböcker.

Du får låna max 3 e-böcker på 7 dagar. Det beror på att biblioteket betalar betydligt mer i avgift till förlagen för varje utlånad e-bok än vad man betalar för utlån av pappersböcker.

E-böcker med kopieringsskydd
De flesta e-böcker har ett skydd som gör att de inte kan kopieras, skickas vidare till andra eller sparas. För att kunna låna och läsa dessa e-böcker behöver du logga in på bibliotekets webbplats. Du behöver också ha ett användarkonto hos Adobe och ett läsprogram till din dator, läsplatta eller mobiltelefon.

E-böcker utan kopieringsskydd
Vissa e-böcker har inget kopieringsskydd. Det kan till exempel vara titlar som omfattas av en så kallad public domain-licens. Dessa böcker får du behålla. Om e-boken är i formatet EPUP laddas den alltid ner direkt till din dator, läsplatta eller mobiltelefon.

Om e-boken är i formatet pdf kan det fungera på flera olika sätt, beroende på inställningar i din webbläsare. Ibland öppnas filen direkt i webbläsaren och ibland skickas filen direkt till din dator eller läsplatta. I vissa fall leder knappen "Ladda ner" till en extern webbplats, där du kan ladda ner e-boken.

3. Söka efter e-böcker
Vill du bara söka efter e-böcker och e-ljudböcker och inte få med allt annat som finns på biblioteket? Använd då våra speciella söksidor för e-böcker och e-ljudböcker. Där har vi rensat bort allt som inte är e-böcker/e-ljudböcker, så att det ska vara enklare att söka:

Logga in

Hjälp
Emmaboda bibliotek:
Box 67, 361 21 Emmaboda
Besöksadress: Götgatan 6       
Telefon: 0471-24 92 00 
Fax: 0471-24 92 01
E-post: biblioteket@emmaboda.se
 

Emmaboda bibliotek