Recensera och betygsätt

 

Dela information och tipsa andra
Det finns flera olika möjligheter att dela med sig och tipsa andra om en bok. Du kan skriva en recension, sätta betyg, tipsa och lägga in nyckelord (tagga).

Recensera
Om du vill skriva ett omdöme om något, till exempel en bok eller en film kan du skriva en recension. En recension behöver inte vara lång eller utformad på ett visst sätt. Berätta lite om innehållet och vad du tyckte om den och varför. Tänk på att många kan läsa det du har skrivit. För att kunna recensera ska du först logga in och sedan söka upp det du vill recensera.

    1. Logga in med lånekortsnummer och pinkod.

    2. Sök fram titeln du vill recensera och klicka på den.

    3. Klicka på Recensera. Skriv din recension i rutan och avsluta med att klicka på Skicka.

Sätta betyg
Om du vill ge betyg till en film, ett spel, musik eller en bok kan du ge dem en till tio stjärnor. För att kunna göra det ska du först logga in och söka upp det du vill betygsätta. Du kan betygsätta titlar genom att ge dem allt mellan en och tio stjärnor där en stjärna är lägsta betyg och tio stjärnor högsta betyg.

    1. Logga in med lånekortsnummer och pinkod.

    2. Sök fram det du vill betygsätta och klicka på det.

    3. I texten där det finns information om boken/spelet/filmen finns det en rad med stjärnor. Klicka på den stjärna i ordningen som motsvarar ditt betyg, om du vill ge den betyg 5 klickar du på den femte stjärnan, om du vill ge den betyg 8 klickar du på den åttonde stjärnan.

Tipsa
Om du vill rekommendera en bok till någon annan kan du tipsa. För att kunna tipsa ska du logga in och sedan söka upp det du vill tipsa om.

    1. Logga in med lånekortsnummer och pinkod.

    2. Sök fram det du vill tipsa någon om och klicka på det.

    3. Klicka sedan på knappen Tipsa som du hittar till vänster om boken.

    4. Skriv i e-postadress till den person du vill ge tipset och fyll i din egen e-postadress i Svara till. Du kan också skriva ett meddelande till mottagaren. Avsluta med att klicka på Skicka.

Nyckelord/tagga
Du kan lägga in valfria nyckelord, så kallade taggar, på valda böcker eller filmer. Att lägga in taggar är ett sätt att hjälpa sig själv och andra att hitta en viss sorts böcker genom att ge dem ett ord som du sedan kan använda att söka på genom att klicka på det ordet i ett taggmoln (som bland annat finns under Ung). De taggar som du skapar kan användas av andra också, liksom du kan använda andras taggar.

När du ska välja tagg så tänk på att korta taggar oftast är bättre än långa eftersom de är lättare att komma ihåg och tar mindre plats i ett taggmoln. Välj tagg noga så alla, eller så många som möjligt kan förstå det. För att lägga in taggar börjar du med att logga och sedan söka upp det du vill tagga.

    1. Logga in med lånekortsnummer och pinkod.

    2. Sök fram det du vill tagga och klicka på det.

    3. På högra delen av sidan finns en ruta med Nyckelord/taggar där du kan klicka på
       
Lägg till. Skriv in nyckelordet/taggen och klicka på Spara.

Sök

Logga in

Hjälp
Emmaboda bibliotek:
Box 67, 361 21 Emmaboda
Besöksadress: Götgatan 6       
Telefon: 0471-24 92 00 
Fax: 0471-24 92 01
E-post: biblioteket@emmaboda.se
 

Emmaboda bibliotek